Economic, Political and Social(CULTURAL) Affairs (MCQs)

  1. According to WTO ‘s report of 2016 , the rank of India in top 30

exporter countries in the world stands at –

(A) 17th           (B) 16th          (C) 19th           (D) 18th

 

  1. Mega Food Parks Scheme was initiated by the Govt.of India with the objective –

(A) To increase productivity of agriculture crops

(B) To ensure better prices of products to farmers

(C) To control food prices

(D) None of the above

 

  1. which of the following organization provides guarantee to exporters ?

(A) Export Loan Gaurantee Corporation

(B) EXAM  Bank

(C) RBI

(D) Commerce Ministery

 

  1. India’s official anti-monopoly body, the Competition Commission of India

(CCI) has finally become operation w.e.f. –

(A) May 20, 2009

(B) April 1, 2009

(C) May 30, 2009

(D) May 22, 2009

 

  1. Which year was declared as Year of Passenger Service with a smile by the

Minister of Railway ?

(A) 2004-05                      (B) 2003-04

(C) 2006-07                       (D) 2005-06

 

 

  1. Which is the latest round of NELP unveiled by the government fot the auction ?

(A) NELP-X                         (B) NELP-IX

(C) NELP-XI                        (D) None of these

 

  1. ‘BAFTA’ award is associated with –

(A) Cinema                            (B) Banking Sector

(C) Tourism                           (D) Insurance Sector

 

  1. In India those farmers are called ‘Marginal Farmers’ who hold the land upto—

(A) 2 hectare                         (B) 1 hectares

(C) 4 hectares                        (D) 3 hectares

 

  1. ‘ Blue Revolution’ is realated to –

(A) Space research

(B) Poultry

(C) Drinking water

(D) Fisheries

 

  1. 12th plan document paper puts the manufacturing growth target at—

(A) 8.6% p.a                             (B) 7.6% p.a

(C) 10.6% p.a                           (D) 10%

 

  1. Income Tax in India was introduced tby —

(A) Lord Macaule

(B) Sir Charles Wood

(C) William Jones

(D) James Wilson

 

  1. Which type of bank account can be opened by a Non-Resident Indian (NRI)

India ?

(A) Fixed Deposit Account

(B) Current Account

(C) Locker Account

(D) Saving Account

 

  1. ‘DIPAM’ is a new name given to —

(A) Powe Generation

(B) Khadi Villager Industries

(C) primary Education in HRD Ministry

(D) Disinvestment Deptt.

  1. Which of the following Indian company ovtained highest rank in 2016’s Forbes

Most Innovative Companies ?

(A) TCS                                   (B) Asian Paints

(C) Tata Motors                       (C) Lersen & Toubro

 

  1. Loans provided by banks to farmers small traders come under then category of –

(A) Priority Sector Lending

(B) Commercial Loans

(C) Zero interest loan

(D) Non-profitable loan

 

  1. On the lines of Amul in Gujarat, which of the following State has come forward to

bring  ‘White Revolution’ in the State ?

(A) Punjab                                 (B) Himachal Pradesh

(C) Uttar Pradesh                      (D) Uttarakhand

 

  1. According to World Bank Report, which of the following nation got the maximum

Remittance from abroad in 2015 ?

(A) Brazil                                   (B) Indonesia

(C) China                                    (D) India

 

  1. Government had decided to stop the circulation fo 25 paise coin w.e.f.—

(A) June 1, 2011                         (B) April 1, 2011

(C) September 30, 2011              (D) June 30, 2011

 

  1. Which of the following committee submitted its report on evaluation of ordinance

related to environment ?

(A) Ashok Chawla

(B) Kaushik Basu

(C) T.S.R. Subramaniam

(D) Arvinf Subramaniam

  1.  CENVAT   is related to —

(A) Excise Duty

(B) Sales Tax

(C) Service Tax

(D) Customer Duty

 

 

 

 

 

 

Answers:

  1. (c )
  2. (b)
  3. (a)
  4. ( a)
  5. ( c )
  6. (a)
  7. (a)
  8. (b)
  9. (d)
  10. (d)
  11. (a)
  12. (a)
  13. (d)
  14. (b)
  15. (a)
  16. (d)
  17. (d)
  18. (d)
  19. (c )
  20. (a)